Nieuwe varkentjes Spekkie, Bacon en Sjef

Na het overlijden van Pluto, op 9 jarige leeftijd heeft kinderboerderij Dier en Wij een aantal weken zonder varken gezeten. Het gemis was groot, dus zijn we rustig aan op zoek gegaan naar 2 nieuwe varkentjes. Wij zijn bewust op zoek gegaan naar varkentjes met een verleden, dit omdat de opvangcentrums vol zitten met varkentjes die afgestaan zijn om diverse redenen.

Op 1 december 2019 was het zover, Annette, Anita en Gerrie zijn gaan kijken bij een opvangcentrum in Ravenstein. Daar aangekomen zaten er 3 leuke varkentjes bij elkaar in 1 verblijf. Anita werd op slag verliefd op Spekkie, toen nog genaamd Kakki. Kakki (nu dus genaamd Spekkie) was sinds kort toegevoegd aan het duo Sjef en Bacon. Uiteindelijk is de keus gemaakt om voor alle drie de varkentjes te gaan. De leeftijden van de dieren zijn Spekkie 2,5 jaar en Sjef en Bacon 1,5 jaar. Alle drie zijn het borgjes (gecastreerde mannetjes). Op 15 december zijn ze door het opvangcentrum bij Dier en Wij gebracht en vanaf dag 1 voelde de 3 heren zich thuis.

De varkentjes houden van varkensmassage, even kietelen achter de oortjes en pootjes en ze gaan plat. Ze liggen dan met de oogjes dicht te genieten van alle aandacht die ze krijgen. Eten doen ze ieder uit een eigen etensbak. Sjef zijn voer is wat grover gesneden, zodat hij tijd moet nemen om te kauwen. Ach en af en toe wordt er nog wel eens gewisseld van bak omdat het eten van de buurman blijkbaar lekkerder is.

Het zijn 3 doerakken met ieder hun eigen persoonlijkheid. Zo is Spekkie gek op het bed opmaken, vers stro wordt dan in de bek genomen en verplaatst naar het bed. Sjef en Bacon moeten dan maar even naar buiten zodat meneer zijn gang kan gaan. Bacon is wat rustiger. Die kijkt de kat uit de boom, maar ligt graag tijdens bedtijd lekker tegen Spekkie aan. Sjef is een druktemaker en is het liefst de hele dag op zoek naar eten. Als de andere heren al onder het stro verstopt liggen, is Sjef nog aan het wroeten.

Wij hopen dat Spekkie, Sjef en Bacon gezond oud mogen worden bij Dier en Wij. Daarbij is het belangrijk dat ze alleen het eten krijgen volgens het voorschrift op onze voerlijst. Want varkens worden snel te zwaar. Dan groeien hun ogen dicht van de vetkwabben. Vetblind heet dat. Ook mogen ze bij het voeren alleen uit de pan eten en niet uit de hand. Hierdoor leren ze niet per ongeluk in onze vingers te happen. Als kinderen de varkens willen aaien, dan mag dat op de varkensweide onder begeleiding van een volwassene.

Spekkie

Sjef

Bacon

Bij de varkens staat een kleine spaarpot. Met deze donatie kunnen we meer groenten kopen voor de varkens. Want dat houdt hen gezond en niet dik.

 

Varkensweetjes:

  • Wist u dat varkens na de mens, aap en dolfijn qua intelligentie bovenaan staan.
  • Wist u dat varkens super zindelijk zijn.
  • Wist u dat varkens heel goed kunnen ruiken en minder goed kunnen zien.
  • Wist u dat varkens goede grondbewerkers zijn, wroeten is hun favoriete bezigheid.