Onze dieren

Wat maakt een kinderboerderij tot een kinderboerderij? Allereerst is het natuurlijk de opzet: de boerderij is bedoeld en toegankelijk voor kinderen (en grote kinderen en volwassenen!) die het leuk vinden een dier te zien, te aaien of te verzorgen. De belangrijkste trekpleister zijn dus onze dieren! We zijn trots op onze veestapel, die bestaat uit kleine maar ook wat grotere dieren. Deze diersoorten wonen op de boerderij:

Geiten

Geiten zijn graag samen. Meerdere dieren van verschillende rassen kunnen goed bij elkaar, ook als ze niet samen opgegroeid zijn.
Onze kudde bestaat uit kleine en grotere geitenrassen. De rangorde in de kudde wordt bepaald door schijngevechten, waarbij de dieren op de achterbenen gaan staan en bij het neerkomen met de horens op elkaar botsen. Als er nieuw voer gegeven wordt zullen de geiten die wat lager in rang zijn even moeten wachten tot de rest aan de kant gaat. Omdat er twee mooie weides zijn waar afwisselend gegraasd kan worden komen de geitjes in ieder geval nooit tekort.

 

Kippen en Duiven

Het houden van kippen is de laatste jaren populair. Vroeger was het voorbehouden aan boeren en mensen die vrij woonden maar tegenwoordig vind je zelfs in achtertuintjes soms een kippenren. Er zijn wel 200 kippenrassen, van klein tot heel groot. Kippen kunnen erg goed horen, dus je kunt niet ongemerkt het erf betreden! Als het donker wordt gaan ze ‘op stok’, dan zoeken ze een veilig, liefst hoog, plekje op om te gaan slapen.
Bij ons lopen de kippen in een ren met een binnen- en een buitengedeelte. Deze ren delen ze met een paar duifjes.
De echte scharreleieren die worden gelegd zijn te koop.

Cavia’s

Onze cavia’s wonen het hele jaar buiten. Daar hebben ze veel te doen en kunnen lekker rondrennen. We hebben een aantal raszuivere soorten en ze verschillen allemaal van kleurcombinatie en haarlengte. Het zijn gezellige beestjes die meteen van zich laten horen als er wat lekkers te halen valt. Cavia’s leven graag in een groep, met meestal hooguit één mannetje erbij. Ze bepalen de rangorde door tegen elkaar te duwen of in elkaars oren te bijten. Als je ze aait of gewoon bij het hok staat hoor je ze soms piepen, dat is voor cavia’s de manier om met elkaar te praten.

Varken

In 2019 gingen we op zoek naar 2 nieuwe varkens. Varkens leven liever niet alleen, omdat het sociale groepsdieren zijn. In de opvang vonden we maar liefst een groep van 3 mini-varkens. Ze heten Spekkie, Bacon en Sjef. We hebben binnen het verblijf wat groter gemaakt en buiten is dat ook gebeurd.
Sommige varkens kunnen slecht zien maar des te beter horen en ruiken. Pas dus goed op met je vingers als je gaat aaien, voordat je het weet zijn je vingers lekkere hapjes geworden omdat ze nog naar wortel of brood ruiken. Vooral Spekkie vindt het heerlijk om een varkensmassage te krijgen. Lees hier meer over onze varkentjes.

Poes

Catootje en Jeroentje zijn onze poezen sinds de zomer van 2020. Ze houden van knuffelen en de boerderij muizenvrij houden.

Schapen

We hebben drie soorten schapen. De twee kleinsten zijn Kameroen schapen Lizzy en Liesje (2018). Kameroen schapen zijn haarschapen: deze schapen verliezen zelf hun vacht, je hoeft ze niet te scheren. Het zijn bruine schapen met een zwarte buik. Mensen denken vaak dat het geiten zijn, maar dat klopt dus niet. De schaapjes kunnen erg oud worden, wel 15 jaar.

Onze andere schapensoorten zijn ook haarschapen. De Wiltshire Horn: Pip woont bij ons sinds 2017. Ze is met de fles grootgebracht en kan goed met mensen overweg. Pip is een wit schaap.
De Wiltshire Horn is een heel oud Brits schapenras, het zijn grote stoere schapen met indrukwekkende horens (zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben horens) maar ze hebben een goed karakter. Een volwassen ram kan wel 125 kg wegen. Het zijn wolschapen met een heel korte vacht, kortwollig heet dat. De wol groeit het hele jaar door en de wintervacht laat in het voorjaar vanzelf los. Heel handig voor vogels die hun nestje willen gaan bekleden ermee!

Dan hebben we nog het Maasduinenschaap. In 2021 is Suzie bij ons komen wonen en door ons met de fles opgevoed. Ze heeft ook wat Kameroenbloed in zich, maar ze is groter door de kruising met andere rassen. Suzie is superlief en komt graag een knuffel halen.

Konijnen

Onze konijnen lopen allemaal het hele jaar buiten op ruime weides met schuilhokken. Dit gaat prima en in de winter krijgen ze een lekkere dikke vacht waardoor ze er nog knuffeliger uitzien dan dat ze normaal gesproken al doen. Een konijn is niet te vergelijken met een hond of een kat. Honden en katten zijn al eeuwen lang gezelschapsdieren en dus gewend om bij en met mensen te wonen. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd begonnen met konijnen te fokken om als gezelschapsdier te gaan houden. Toch is het niet de bedoeling om ze in kleine hokken op te sluiten, en al helemaal niet zonder soortgenoten, want het zijn groepsdieren.

Gans en Eenden 

In de grote weide, meestal rondom de vijver vind je onze watervogels. Onze grootste watervogel is een gans. Deze is wel een beetje waaks. Je doet haar een plezier door een pan met schoon water neer te zetten, dat is altijd lekkerder dan ‘oud’ water of water uit de vijver! Iets kleiner zijn de eenden, ook watervogels die gezellig kunnen kwaken. Waaks zijn ze niet, ze liggen vooral graag in het zonnetje aan de rand van de vijver of in het gras.