Onze dieren

Wat maakt een kinderboerderij tot een kinderboerderij? Allereerst is het natuurlijk de opzet: de boerderij is bedoeld en toegankelijk voor kinderen (en grote kinderen en volwassenen!) die het leuk vinden een dier te zien, te aaien of te verzorgen. De belangrijkste trekpleister zijn dus onze dieren! We zijn trots op onze veestapel, die bestaat uit kleine maar ook wat grotere dieren. Deze diersoorten wonen op de boerderij:

Geiten

Geiten zijn graag samen. Meerdere dieren van verschillende rassen kunnen goed bij elkaar, ook als ze niet samen opgegroeid zijn.
Onze kudde bestaat uit drie dwerggeitjes: Tjitske, Jip & Janneke, een witte melkgeit Kiki en een zwarte Nubische geit Nelleke. Kiki geeft geen melk omdat ze geen jonkies gekregen heeft. De rangorde in de kudde wordt bepaald door schijngevechten, waarbij de dieren op de achterbenen gaan staan en bij het neerkomen met de horens op elkaar botsen. Als er nieuw voer gegeven wordt zullen de geiten die wat lager in rang zijn even moeten wachten tot de rest aan de kant gaat. Omdat er twee mooie weides zijn waar afwisselend gegraasd kan worden komen de geitjes in ieder geval nooit tekort.

Kippen, Duiven en Fazanten

Het houden van kippen is de laatste jaren populair. Vroeger was het voorbehouden aan boeren en mensen die vrij woonden maar tegenwoordig vind je zelfs in achtertuintjes soms een kippenren. Er zijn wel 200 kippenrassen, van klein tot heel groot. Kippen kunnen erg goed horen, dus je kunt niet ongemerkt het erf betreden! Als het donker wordt gaan ze ‘op stok’, dan zoeken ze een veilig, liefst hoog, plekje op om te gaan slapen.
Bij ons lopen de kippen in een ren met een binnen- en een buitengedeelte. Deze ren delen ze met een koppel goudfazanten en een paar duifjes. Ook lopen er 5 kipjes op een aparte wei om te kunnen knuffelen.
De eieren die worden gelegd zijn te koop voor € 0,10 per stuk.

Cavia’s

Onze cavia’s wonen binnen. We hebben een aantal raszuivere soorten en ze verschillen allemaal van kleurcombinatie en haarlengte. Het zijn gezellige beestjes die meteen van zich laten horen als er wat lekkers te halen valt (bijvoorbeeld als de koelkast open gedaan wordt). Cavia’s leven graag in een groep, met meestal hooguit één mannetje erbij. Ze bepalen de rangorde door tegen elkaar te duwen of in elkaars oren te bijten. Als je ze aait of gewoon bij het hok staat hoor je ze soms piepen, dat is voor cavia’s de manier om met elkaar te praten.

Ratten

Naast de cavia’s wonen de tamme ratjes in een hoge kooi. Ratjes zijn nieuwsgierige en slimme beestjes die graag even komen kijken als er beweging is buiten de kooi. Ze vinden het dan een goed idee als iemand het deurtje opendoet zodat ze aan de wandel kunnen gaan (wat niet altijd de bedoeling is..) of wat lekkers aan kunnen pakken. Ook slapen ze graag samen op één van de verschillende slaapplaatsen die ze hebben, bij voorkeur in de hangmatjes.
Neem eens een wc-rol of een kartonnen doosje voor ze mee, dat vinden ze leuk om mee te spelen en kapot te knagen.

Varken

In 2019 gingen we op zoek naar 2 nieuwe varkens. Varkens leven liever niet alleen, omdat het sociale groepsdieren zijn. In de opvang vonden we maar liefst een groep van 3 mini-varkens. Ze heten Spekkie, Bacon en Sjef. We hebben binnen het verblijf wat groter gemaakt en buiten gaan we dat ook nog doen.
Sommige varkens kunnen slecht zien maar des te beter horen en ruiken. Pas dus goed op met je vingers als je gaat aaien, voordat je het weet zijn je vingers lekkere hapjes geworden omdat ze nog naar wortel of brood ruiken. Vooral Spekkie vindt het heerlijk om een varkensmassage te krijgen. Lees hier meer over onze varkentjes.

Poes

Poes Lotje zorgt dat de boerderij muis-vrij blijft en is een erge knuffel. Lotje is gevonden op het werk van één van onze vrijwilligers en nadat ze gevangen was heeft ze een liefdevol thuis gevonden bij Dier en Wij.

Schapen

We hebben twee soorten schapen. De oudste bewoner van het weiland is Julia, een Kameroen schaap dat op de boerderij is geboren. Kameroen schapen zijn haarschapen: deze schapen verliezen zelf hun vacht, je hoeft ze niet te scheren. In 2018 heeft Julia er twee jonge soortgenoten bij gekregen: Lizzy en Liesje.
In 2017 zijn twee Wiltshire Horn schapen op de boerderij komen wonen: broer Woezel (een ‘ram’) en zus Pip (een ‘ooi’). Ze zijn met de fles grootgebracht en kunnen goed met mensen overweg.
De Wiltshire Horn is een heel oud Brits schapenras, het zijn grote stoere schapen met indrukwekkende horens (zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben horens) maar ze hebben een goed karakter. Een volwassen ram kan wel 125 kg wegen. Het zijn wolschapen met een heel korte vacht, kortwollig heet dat. De wol groeit het hele jaar door en de wintervacht laat in het voorjaar vanzelf los. Heel handig voor vogels die hun nestje willen gaan bekleden ermee!
De schaapjes kunnen erg oud worden, wel 15 jaar.

Konijnen

Onze konijnen lopen bijna allemaal het hele jaar buiten. Dit gaat prima en in de winter krijgen ze een lekkere dikke vacht waardoor ze er nog knuffeliger uitzien dan dat ze normaal gesproken al doen. Een konijn is niet te vergelijken met een hond of een kat. Honden en katten zijn al eeuwen lang gezelschapsdieren en dus gewend om bij en met mensen te wonen. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd begonnen met konijnen te fokken om als gezelschapsdier te gaan houden. Dat ze gezien worden als huisdieren, die soms ook binnenshuis mogen wonen, is dus eigenlijk pas kort. Ze zijn zich nog aan het aanpassen aan hun nieuwe status van huisdier en staan met hun reacties in verschillende situaties nog heel dicht bij de natuur.
De konijntjes die binnen wonen zijn het meest tam en vinden het niet erg om opgepakt te worden. In de zomer zorgen we natuurlijk dat ze ook af en toe buiten in het gras kunnen lopen, wat ze heerlijk vinden.

Gans, Eenden en Kalkoenen

In de grote weide, meestal rondom de vijver vind je onze watervogels. Onze grootste watervogel is een gans. Deze is wel een beetje waaks. Je doet haar een plezier door een pan met schoon water neer te zetten, dat is altijd lekkerder dan ‘oud’ water of water uit de vijver! Iets kleiner zijn de eenden, ook watervogels die gezellig kunnen kwaken. Waaks zijn ze niet, ze liggen vooral graag in het zonnetje aan de rand van de vijver of in het gras. Op de grote weide lopen ook 2 witte kalkoenen. Ze vinden het in de grote weide bij de geiten en schapen prettiger dan in de kippenvolière, want nu kunnen ze lekker hun benen strekken.